25.000 zonnepanelen ingezameld in drie jaar tijd

Door Bart Nevens op 11 september 2018, over deze onderwerpen: Afvalbeleid, Leefmilieu, Lokale overheid

De voorbije drie jaar werden er zo’n 25.000 afgedankte zonnepanelen ingezameld voor recyclage, dat blijkt uit cijfers die Bart Nevens (N-VA) opvroeg bij Vlaams minister van Energie Bart Tommelein. “Wetende dat er meer dan 11 miljoen zonnepanelen op Vlaamse daken liggen, is het belangrijk dat Vlaanderen zich voorbereidt op de toekomst. Wat zal er gebeuren met die panelen?”, zegt Bart. Voor een oplossing kijkt hij ook naar de gemeenten.

De voorbije jaren installeerden steeds meer Vlamingen zonnepanelen. Vandaag halen we zo’n vier procent van onze stroom uit zonne-energie. “Een goede zaak”, zegt Bart Nevens (N-VA). “Hedendaagse zonnepanelen hebben doorgaans een levensduur van 25 jaar of meer. Terwijl sommige Vlamingen nu voor het eerst zonnepanelen installeren of installeerden, zijn anderen al toe aan hun tweede of zelfs derde generatie zonnepanelen. Uiteraard moeten afgedankte en defecte panelen correct ingezameld en vervolgens gerecycleerd worden.”

De voorbije drie jaar werden er ongeveer 25.000 afgedankte zonnepanelen ingezameld. In 2017 werden er zo 5.400 panelen binnengebracht voor recyclage, terwijl 2016 een piekjaar was met maar liefst 13.350 panelen.

Materiaalkringlopen sluiten

De recyclage van zonnepanelen biedt heel wat mogelijkheden en is beter voor het milieu. Door de zogenaamde materiaalkringloop te sluiten gebruiken we delen van de verouderde panelen als grondstof voor nieuwe producten. Zo verminderen we de afvalberg en hoeven we geen nieuwe grondstoffen te ontginnen. Het kost dus minder energie én het zorgt voor extra Vlaamse jobs”, zegt de afvalspecialist van de N-VA. “Vandaag hebben we ruim voldoende capaciteit om ze te verwerken. Maar het is belangrijk dat Vlaanderen zich voorbereidt op de toekomst. Er liggen immers zo’n 11,3 miljoen zonnepanelen op Vlaamse daken. Het aantal te recycleren zonnepanelen zal dus alleen maar toenemen. Het zou zonde zijn indien deze in het buitenland verwerkt zouden worden en we zo de grondstoffen kwijtspelen.

De N-VA’er kijkt daarom ook naar lokale besturen. “Momenteel zijn er amper 37 inzamelpunten in Vlaanderen, en sommige gemeenten tellen er zelfs twee. Wetende dat er 308 Vlaamse gemeenten zijn, is dat toch wel heel mager. Het zou naar de toekomst toe niet slecht zijn moest elke gemeente een inzamelpunt krijgen op haar containerpark”, stelt Nevens voor.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is