Afvalbeleid niet gebaat bij voorafnames

Door Bart Nevens op 15 november 2016, over deze onderwerpen: Afvalbeleid, Leefmilieu
Bart Nevens Afval Roze Zak Sorteren Schauvliege

“Komt er in Vlaanderen nóg een extra afvalzak?”. Dat is zowat de teneur van de reacties op het voorstel van minister Joke Schauvliege om vanaf 2018 zachte plastics, zoals botervlootjes of de blauwe paddenstoelenbakjes, in te zamelen via roze zakken. “Meer en beter recycleren kan en moet, maar of de roze zak daartoe dé oplossing is, is nog maar de vraag”, zegt N-VA afvalspecialist Bart Nevens.

Als het van minister Schauvliege afhangt sorteren we onze zachte plastics vanaf 2018 in roze zakken. Zo wil de minister nog meer afval kunnen recycleren. “Dat de minister dit voorstel nu lanceert is opmerkelijk”, zegt Bart, “want de minister stelde op 20 september nog in de commissie dat een tussentijdse analyse van proefprojecten van Fost Plus uit wees dat de verwachte inzamelresultaten nog niet worden behaald. Anderzijds zegt de minister dat ze de hele proefperiode – die loopt tot 2017 - wil afwachten om meer duidelijkheid te krijgen, maar blijkbaar ligt het voor haar al vast dat de roze zak er komt. Vreemd. ”

Mogelijk haalde de minister de mosterd bij échte voorlopers in dit verhaal: de gemeenten. Er zijn immers heel wat gemeenten waar de roze zak al jaren ingeburgerd is. Bovendien blijkt hij daar ook te werken. “Maar die lijn kun je niet gewoon doortrekken naar heel Vlaanderen. Neem nu de stad Antwerpen bijvoorbeeld: daar investeerde het stadbestuur in al zo'n honderd sorteerstraten en wil men afstappen van ophalingen per vuilkar. Deze zak invoeren zou hun beleid dus doorkruisen.”

“Reële prijs ligt hoger”

De nieuwe zak zou 25 cent per stuk kosten. “Onrealistisch”, zegt Bart resoluut. “Of je nu met een ophaalsysteem werkt, dan wel via een inzamelsysteem, de ware kost ligt sowieso veel hoger. In Mechelen bijvoorbeeld moet de stad 100.000 euro bijleggen om de ophaling om de acht weken te betalen. Het spreekt voor zich dat in landelijke gemeenten de kosten veel hoger liggen, omdat vuilniswagens grotere afstanden moeten afleggen. Ik zou graag van minister Schauvliege willen weten hoe ze de kostenstructuur wil verdelen.”

Blauwe PMD-zak uitbreiden

De vele goede praktijkvoorbeelden in verschillende Vlaamse gemeenten tonen voor Bart aan dat de Vlaming het verhaal van meer en beter sorteren resoluut ondersteunt. “Maar we moeten door de sorteerbomen het recyclagebos nog kunnen zien. We moeten de resultaten van de proefprojecten afwachten en in op basis van alle elementen beslissen. Maar de zachte plastics bij het pmd-afval stoppen en de afvalverwerkingsindustrie het sorteerwerk te laten doen, is voor mij ook één van de pistes. De technieken daarvoor zijn er en werken. Op die manier besparen we de Vlaming niet alleen een extra afvalzak in huis, maar vermijden we ook extra uitstoot van vrachtwagens die het afval aan de voordeur komen ophalen. Bovendien neemt een extra afvalzak de onduidelijkheid over wat er nu wel of niet in de blauwe PMD-zak mag niet weg. Integendeel zelfs, er zullen nog altijd plastics zijn die in geen van beide zakken mogen.”

Antwoord van de minister bracht geen duidelijkheid

Bart stelde deze middag in het Vlaams Parlement een actuele vraag aan minister Crevits, die plaatsvervangend optrad voor haar collega Schauvliege die momenteel de klimaattop in Marrakesh bijwoont. “Maar het antwoord van de minister heeft me niet veel wijzer gebracht”, zegt Bart. “Wie de rekening moet betalen en hoe het systeem er nu exact zal uitzien weten we nog altijd niet. In het wilde weg voorstellen lanceren zorgt dus niet bepaald voor meer duidelijkheid.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is