U bent hier
Brussels afvalwater blijft in de Zenne stromen
Het afvalwater van maar liefst 251 flats van UP-site in Brussel, de hoogste woontoren van het land, belandt nog steeds ongezuiverd in de Zenne. Nochtans werd er vanuit Brussel beloofd dat tegen eind 2014 de problemen van de baan zouden zijn.
Sinds juni 2014 is de hoogste woontoren van het land officieel in Brussel terug te vinden. Moderne architectuur, maar toch komt al het afvalwater van appartementen ongezuiverd in de Zenne terecht. Momenteel loopt er een onderzoek bij het Brusselse parket dat onderzoek moet duidelijk maken wie de verantwoordelijkheid draagt: de stad Brussel, het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest of HYDROBU.
Vervuiling zichtbaar in de Vlaamse Rand
Dat de problematiek zo lang aansleept hoeft niet te verwonderen: De vervuiling is voornamelijk zichtbaar in de Vlaamse Rand, onder meer in Vilvoorde en Zemst, waar de Zenne wel bovengronds stroomt in tegenstelling tot in Brussel. Minister Schauvliege antwoordde me in de commissie Leefmilieu dat dit en bevoegdheid is van het Brussels Hoofdstedelijke Gewest en zodoende moeilijk uitspraken kan doen en verzekerde me dat er vandaag niet zo’n grote problemen zijn.
Dat laatste klopt op zich wel, want het aandeel vervuild water van de 251 appartementen is klein bier ten opzichte van het volume van de Zenne. Gaat het dan louter om een symbooldossier? Allerminst. De dagelijkse vervuiling is een feit. Daarnaast is er ook het markante feit dat men het in Brussel blijkbaar niet zo nauw neemt met het milieu. Zeker als de gevolgen van deze vervuiling niet erg zichtbaar zijn op eigen grondgebied. Dit terwijl we in Vlaanderen hard inzetten op de zuivering van water en het leefbaar maken van onze beken en rivieren.
Intussen kwam vanuit Brussel het antwoord dat het probleem binnen vier maanden opgelost zou moeten zijn. Een jaar en half na de ingebruikname van de woontoren. Ik blijf het dossier hoe dan ook van nabij opvolgen.