U bent hier
Dan toch geen onnodige vertraging voor overstromingsgebieden
Om de administratieve rompslomp in te perken besloot de Vlaamse Regering om verschillende procedures te bundelen tot één proces. “Nu blijkt dat de deadline mogelijk niet gehaald zou worden, vroeg ik de minister om daadkracht en die kreeg ik ook: de dossiers zullen tijdig afgewerkt worden. Jaren van werk gaat gelukkig niet verloren”, zegt Bart tevreden.
Sinds mei 2017 is de MER-procedure en de procedure voor gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP’s) tot één proces geïntegreerd. Een goede zaak: een gebundeld pakket met meer inspraak vooraf in het planproces. Uiteraard werd er een overgangsbepaling voorzien voor processen die al lang lopen en waar de kennisgeving of het MER al jaren geleden goedgekeurd werd. Die overgangsbepaling is heel logisch, indien ze er niet zou zijn zou heel wat werk van uit het verleden voor niets geweest zijn.
Plenaire vergadering
Maar, voor zulke dossiers moet een plenaire vergadering van alle belanghebbende administraties samen komen en dit op uiterlijk 31 december 2018. “Bovendien moet de uitnodiging 21 dagen op voorhand verstuurd worden”, zegt Bart. “En daar knelt het schoentje: een aantal dossiers liggen al een tijdje op het bureau van minister Schauvliege stof te vergaren. De deadline missen betekent dat er geld en kostbare tijd verloren zou worden. Het gaat over jaren werk én jaren bijkomende vertraging.”
In zijn laatste parlementaire wapenfeit in het Vlaams Parlement vroeg Bart minister Schauvliege om uitleg, want het gaat onder meer om belangrijke dossiers rond waterhuishouding in overstromingsgebieden. “Deze dossiers baren me zorgen, want hoewel ze allemaal grondig voorbereid zijn door de administraties, blijven ze blijkbaar gewoon op het kabinet liggen. Zeker voor wat betreft de overstromingsgebieden in de Demervallei en het Gentse maak ik me zorgen: voor de natuur, het grondwaterpeil, maar bovenal voor de inwoners van aanpalende gebieden die er al vaak met enorme overstromingen werden geconfronteerd.”
Tijd- en gelverspilling vermeden
De minister antwoordde positief op Bart zijn vraag: de minister engageerde zich zich om alsnog stappen te zetten in de RUP’s voor waterveiligheid. De plenaire vergadering zal dus tijdig samengeroepen worden. “Goed nieuws. Ik ben tevreden dat ik met mijn laatste parlementaire vraag deze zaken nog een duwtje in de rug kon geven en dat al dat werk van de administraties niet voor niet geweest is. Anders liepen we jaren onnodige vertraging op.”
“Als we in de toekomst nog Vlaanderen grote projecten willen realiseren dan zal de snelheid van het administratieve luik naar omhoog moeten, zónder dat er daarbij aan kwaliteit wordt ingeboet. Met de integratie van de MER-procedure en de procedure voor gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP’s) tot één proces hebben we al een stap vooruitgezet”, zegt Bart.
“Tot vlak tegen de uiterlijke deadline aan wachten is geen goede zaak. Dit is niet alleen tijd-, maar ook geldverspilling. Willen we rechtszekerheid in Vlaanderen, dan moet er dringend uit een ander vaatje getapt worden. Het gaat hier niet over zomaar wat, maar over belangrijke dossiers met een impact die verder gaan dan het gebied waarop ze betrekking hebben”, besluit Bart.