Droogteplan is een goede start

Door Bart Nevens op 23 mei 2018, over deze onderwerpen: Leefmilieu, Water

Ondanks alle neerslag is Vlaanderen een droge regio. "Vlaanderen verdroogt meer en meer. Onze grondwaterreserves kunnen zich niet snel genoeg herstellen. Het droogteplan van minister Schauvliege vormt dan ook een goede start om het probleem fundamenteel aan te pakken", zegt Bart.

De maand mei is al een vrij droge maand geweest met weinig neerslag. “Het spreekt natuurlijk voor zich dat de weergoden beslisten om de hemelsluizen op te zetten nét op de dag dat ik de minister enkele vragen wil stellen over haar droogteplan”, lacht Bart.

Het huidige grondwaterlagenbeleid rust in essentie op twee pijlers: sturen via heffingen (1) en vergunningen (2) naargelang de ernst van de verdroging van de ondergrond. Maar dat volstaat niet: Vlaanderen verdroogt steeds meer. “Helaas had ik een déjà vu gevoel”, zegt Bart. “Net zoals bij het verpakkingsplan, moesten we opnieuw via de pers vernemen dat de minister een plan klaar had. Ditmaal ging het over een droogteplan, een vijfpuntenplan waarin enkele doelstellingen voor de middellange termijn geformuleerd worden.”

“‘Water hergebruiken’, ‘uitbreiden van waterstockage’ en ‘onderzoek en innovatie’ zijn geen allerminst slechte maatregelen, integendeel, maar wat me opvalt: ze worden in de media als nieuw voorgesteld, maar in feite gebeuren een aantal van deze elementen al jaren.” Bart vroeg de minister meer details en kreeg die ook: “Naast die maatregelen die u opsomt, willen we meer inzetten op het sluiten van de waterkringlopen en zetten daarom in op concrete projecten daarrond”, zei minister Schauvliege.

“Goed nieuws”, zei Bart. “Laat ons het goede werk dat Vlaanderen reeds leverde inzake materialenbeleid, ook hier toepassen om op die manier de waterkringlopen te sluiten en naar een circulaire economie te evolueren zoals ook vooropgesteld in de visienota 2050 van Minister-President Bourgeois. Ik ben benieuwd naar de verdere details van het plan. Laat ons kostbaar drinkwater besparen en volop inzetten op alternatieven.”

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is