U bent hier
Gemeentebesturen handelen niet in eigenbelang
In een studie van de KU Leuven en de VUB concluderen twee professoren dat gemeentebesturen laks zouden omspringen met uitschrijven van bouwvergunningen, om zichzelf zo een hoger loon te kunnen uitkeren. Bart betwijfelt dit ten stelligste en vroeg minister Schauvliege om het vertrouwen in de gemeenten te benadrukken.
Gemeenten worden ingedeeld in schalen die gesorteerd zijn op basis van inwonersaantallen. De verloning van burgemeesters en schepenen is gerelateerd die schaal en dus aan het inwonersaantal van de gemeente. Het overschrijden van de drempelwaarde betekent dus inderdaad een hoger loon. Maar klopt de conclusie die de professoren trekken wel?
Belgische conclusies doortrekken naar Vlaams niveau
De professoren onderzochten het aantal goedgekeurde bouwaanvragen voor bijkomende woningen in alle Belgische gemeenten. Wat deden de Vlaamse media? De conclusies simpelweg doortrekken naar de Vlaamse gemeenten. Een grove fout tegen de principes van het wetenschappelijk onderzoek, die helaas blindelings werd overgenomen door de media.
De studie stelt vast dat gemeenten die net onder een drempelwaarde zitten met betrekking tot hun inwonersaantal, sneller groeien qua bevolking. Die groei is volgens de onderzoekers te wijten aan merkbaar meer uitgereikte bouwvergunningen, in het bijzonder voor appartementen: “Onze bevindingen suggereren dat de lokale overheid lakser wordt bij het toekennen van bouwvergunningen als een belangrijke bevolkingsgrens dichterbij komt. Zo dwingen ze een hoger loon af voor de burgemeester en schepenen”, klonk het beschuldigend in de media.
Wel heel kort door de bocht
De tendentieuze conclusie wekt de indruk dat burgemeesters en schepencolleges aan platvloerse zelfbediening doen. De Vlaamse cijfers spreken dit alleszins tegen. Het aantal besturen dat in een legislatuur een drempelwaarde overschrijdt is immers klein.
Tijdens de huidige lokale legislatuur zijn er 17 (op 308, dat is dus 5,5%) gemeenten die een drempel hebben overschreden in vergelijking met de toestand op 1 januari 2012. Daar zullen ongetwijfeld nog enkele gemeenten bijkomen, maar een substantiële verschuiving zal dat niet met zich meebrengen.
Schauvliege laat kans liggen om vertrouwen in gemeenten te bevestigen
Minister Schauvliege verzekerde Bart dat ze samen met haar administratie de studie ging bestuderen. Een gemiste kans, want het kwaad in de media is intussen geschied, de toon gezet. Het had de minister gesierd indien ze de foutieve berichtgeving onmiddellijk weerlegde. De cijfers zijn beschikbaar en tonen aan dat de conclusies die getrokken worden niet correct zijn.