U bent hier
Gemeenten steeds autonomer in het verlenen van bouwvergunningen
![Bart Nevens N-VA](https://bartnevens.parlement.n-va.be/sites/parlement.n-va.be/files/styles/style_news_detail/public/generated/images/news-picture/vergunning_mijnva.jpg?itok=7Kt5snli×tamp=1513003574)
2013: 137 adviezen. 2014: 95 adviezen. Het Vlaams gewest komt nog nauwelijks tussen bij het verlenen van bouwvergunningen door de gemeenten. "Hét bewijs dat het vertrouwen in de gemeenten loont", aldus Bart.
Op 1 januari van dit jaar waren 215 van de 308 Vlaamse gemeenten voor het verlenen van bouwvergunningen “ontvoogd”. Dit betekent dat deze gemeenten autonoom kunnen beslissen over aanvragen voor stedenbouwkundige vergunningen. De overige 93 gemeenten moeten soms wel nog advies vragen aan Vlaanderen. Maar in de praktijk blijkt Vlaanderen ook in deze niet-ontvoogde gemeenten nauwelijks nog in te (moeten) grijpen.
65.000 bouwvergunningen per jaar
"Jaarlijks worden ongeveer 65.000 bouwvergunningen verleend door de gemeentebesturen in Vlaanderen. 45.000 dossiers worden behandeld door de ontvoogde gemeenten, 20.000 door de niet-ontvoogde. Van die 20.000 zijn 16.200 dossiers niet onderworpen aan het bindend advies van de Gewestelijk Stedenbouwkundig Ambtenaar. In ongeveer 3.800 dossiers moet dit advies wel nog aangevraagd worden", legt Bart uit.
Ontvoogding was de juiste keuze
Uit het antwoord van de minister blijkt dat slechts in heel weinig dossiers de gewestelijk ambtenaar nog effectief een advies geeft. “Ik stel vast dat in 2013 amper 137 adviezen werden gegeven, in 2014 slechts 95 adviezen. In alle andere gevallen liet het Vlaams Gewest de adviestermijn verstrijken, waardoor de adviesverplichting verviel. Dit toont voor aan dat vertrouwen in de lokale besturen loont en dat ontvoogding op het vlak van ruimtelijke ordening de juiste keuze was. Lokale besturen zijn dus wel degelijk bij machte hun verantwoordelijkheid te nemen en aan correcte vergunningverlening te doen".
Deskundigheid van ambtenaren anders inzetten
Bart vraagt dan ook dat de vrijgekomen ambtenaren van Ruimte Vlaanderen ondersteuning bieden aan de lokale besturen in de aanloop naar de invoering van de omgevingsvergunning, de samenvoeging van de huidige bouw- en milieuvergunning. Deze ambtenaren kunnen hun deskundigheid ook blijvend inzetten voor overleg en advies in kader van complexe dossiers.