U bent hier
In de toekomst allemaal een slimme watermeter?
Hebben we in de toekomst allemaal slimme watermeters waardoor we minder verbruiken en minder betalen? De kans bestaat, maar er zijn nog heel wat vraagtekens.
Terwijl een groot deel van de wereld geen toegang heeft tot drinkwater, gaat er in andere delen van de wereld enorm veel drinkwater verloren. Wereldwijd gaat het om bijna 30 procent van het drinkwater. Ook in Vlaanderen gaan er jaarlijks duizenden liters drinkwater verloren. Een aantal Vlaamse watermaatschappijen houden daarom in samenwerking met de Vlaamse overheid een proefproject, waarbij men klanten heeft uitgerust met een slimme watermeter. “Die registreert draadloos het verbruik en signaleert eventuele lekken aan de watermaatschappij. Indien er een abnormaal hoog waterverbruik vastgesteld wordt, dan wordt de klant verwittigd per sms”, legt Bart uit.
Goed voor milieu…
Zo’n slimme watermeter heeft vele voordelen. “Je kan er uiteraard vlot je verbruik mee opvolgen. Bij een hoog of abnormaal waterverbruik krijg je bijvoorbeeld een verwittiging per sms. Dit alles kan zorgen voor een veel efficiënter en duurzamer watergebruik. Goed voor het milieu dus.”
…én portefeuille
Daarnaast is het ook mogelijk om de watermeter te gebruiken als budgetmeter, naar analogie met de budgetmeter voor energie. Maar ook meterstanden doorgeven en facturaties opstellen wordt makkelijker, wat dan weer zorgt voor minder administratieve rompslomp.
Ook de drinkwaterleveranciers hebben er voordeel bij: “ze kunnen hun distributienetwerk veel beter controleren en zo eventuele lekken veel sneller opsporen. Het biedt hen de mogelijkheid om vanop afstand hun netwerk doeltreffend te beheren."
Nog niet voor morgen
Naast de voordelen zijn er echter nog een heel aantal vraagtekens. “Het is natuurlijk van belang dat de kostprijs die de abonnee voor een dergelijke slimme meter betaalt, billijk blijft", is Bart duidelijk. "Daarnaast zorgt een uitrol over heel Vlaanderen er voor dat er sowieso verschillen zullen optreden bij de verschillende watermaatschappijen.”
“Een slimme watermeter is natuurlijk pas ‘slim’ als hij door alle partijen als slim wordt ervaren. De baten moeten opwegen tegen de kosten, maar het stemt me positief dat de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) de proefprojecten goed opvolgt en er ook een beleidsevaluatie aan koppelt.”