U bent hier
Jonge ondernemers worden stiefmoederlijk behandeld
Jonge zelfstandigen, gespecialiseerd in hernieuwbare energietechnieken, worden nog steeds stiefmoederlijk behandeld waardoor ze ongelijke kansen hebben op de arbeidsmarkt. “De huidige regelgeving ontneemt hen kansen”, zegt Bart.
Installateurs van zonneboilers en warmtepompen moeten vanaf 1 juli 2017 een Rescert-certificaat kunnen voorleggen. Enkel klanten die een beroep doen op installateurs met een dergelijk certificaat, zullen nog recht hebben op een energiepremies. Eind vorig jaar signaleerde Bart reeds een hiaat in de wetgeving: jonge ondernemers, die de meest recente technieken op de schoolbanken hebben meegekregen, maar nog geen drie jaar ervaring hebben kunnen geen volwaardig certificaat krijgen. Gevolg: hun klanten kunnen geen aanspraak maken op subsidies.
Standstill
Bart, die in het verleden zelf arbeider-installateur was, betreurt de standstill dan ook: “In plaats van zoals beloofd de aspirant-Rescert houders, die alle opleidingen hebben doorlopen én hiervoor geslaagd waren, een volwaardig certificaat te geven, krijgen ze een stiefmoederlijke behandeling. Want tot dat een installateur drie jaar ervaring kan voorleggen, zal een andere Rescert-certificaathouder moeten langskomen om zijn werk te valideren. Dit is klantonvriendelijk en creëert bijkomende kosten voor de Aspirant Rescert-houders. Kortom: het ontmoedigt werken met jonge installateurs.”
Klimaatdoelstellingen
“Ik ben me er van bewust dat kwaliteit moet primeren. Ik ben dus helemaal geen tegenstander van het certificaat, integendeel: vakmanschap moet beloond worden. Maar dit is allesbehalve een goed signaal naar onze jonge ondernemers toe, want zij moeten een extra drempel over. Bovendien werkt dit ook niet bevorderend met het oog op het behalen van de klimaatdoelstellingen. Dit is niet de oplossing waarop wij aan het wachten waren”, besluit Bart.