Negen gemeenten willen opstappen uit Vivaqua

Door Bart Nevens op 21 oktober 2016, over deze onderwerpen: Brussel / Vlaamse Rand, Kortenberg, Leefmilieu, Vlaamse Rand

Moeten Vlaamse gemeenten mee opdraaien voor Brusselse schuldenberg van 600 miljoen euro?

Negen Vlaamse gemeenten uit de Rand willen uit Intercommunale Vivaqua treden, maar de Brusselse gemeenten verhinderen dit. De Vlaamse gemeenten nemen dit niet en trekken naar de rechter. “Wij willen de Brusselse schuldenput van 600 miljoen euro niet met Vlaams geld dichten”, klinkt het. Op 21 oktober komt de zaak voor de eerste maal voor.

Er zit een serieus haar in de boter bij intercommunale Vivaqua, die heel wat gemeenten in Brussel en in de Vlaamse Rand van water voorziet. “Kortenberg haalt haar drinkwater bij twee verschillende watermaatschappijen: IWVB, dat bevoorraad wordt door Vivaqua, en De Watergroep. Het gemeentebestuur wil al jaren volledig  overstappen naar de Watergroep, om zo de inwoners een uniform waterbeleid te kunnen garanderen. Maar de Brusselse gemeenten verhinderen dit”, legt Bart uit.

Vlaamse gemeenten gegijzeld door grillen van Mayeur

15 van de 38 vennoten van VIVAQUA zijn Vlaamse gemeenten. Samen bezitten deze Vlaamse gemeenten amper 11 % van de aandelen. Zes Brusselse gemeenten (Anderlecht, Brussel, Elsene, Schaarbeek, Sint-Gillis en Sint-Joost-ten-Node) zijn meerderheidsaandeelhouder met bijna 81 % van de aandelen. “Door de verdeling van de bestuursmandaten hebben zij ook de volledige beslissingsmacht. Wij, de Vlaamse gemeenten, hebben dus geen enkele inspraak. We worden als het ware gegijzeld door de grillen van Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS), die voorzitter is van de raad van bestuur van Vivaqua”, zegt Bart.

Dagvaarding

Als intercommunale met vennoten uit verschillende gewesten valt Vivaqua onder het samenwerkingsakkoord betreffende de gewestgrensoverschrijdende intercommunales. Dit akkoord bepaalt dat Vivaqua de Vlaamse en Waalse gemeenten eenzijdig de mogelijkheid moest bieden om uit te treden.
“Wij wensten van dit recht gebruik te maken, maar ondanks herhaalde vragen liet Vivaqua deze deadline voorbijgaan. Daarom dagvaarden we met 9 gemeenten, zijnde Dilbeek, Grimbergen, Machelen, Merchtem, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Tervuren, Wemmel en Kortenberg, Vivaqua. We willen de beslissingen van de raad van bestuur van VIVAQUA over de fusie vernietigd zijn en vragen om het fusieproces op te schorten totdat er over hun uittreding is beslist.”

600 miljoen euro schulden worden doorgeschoven naar Vlaanderen

De 9 gemeenten willen onder meer uittreden vanwege de geplande fusie tussen VIVAQUA en de Brusselse intercommunale Hydrobru. Hydrobru is verantwoordelijk voor de distributie van drinkwater en de opvang en riolering van regen- en afvalwater binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Enkel de 19 Brusselse gemeenten maken er deel van uit. “En Hydrobru zit in zeer slechte papieren, want ze zitten met een schuldenberg van maar liefst 600 miljoen euro. Door de fusie zullen onze inwoners hier mee voor moeten opdraaien, terwijl ze er op geen enkele manier verantwoordelijk voor zijn. Dit kan niet.”

“Voor VIVAQUA is er geen enkele reden om deze fusie door te voeren. De fusie dient dus enkel om de Brusselse schuldenberg te laten af betalen door de Vlaamse gemeenten. Hier passen wij voor”, geeft de Vlaams Volksvertegenwoordiger aan. “Ons uiteindelijke doel is het goedkoper maken van de waterbedeling en de waterprijs voor onze inwoners. Als we mee moeten betalen voor de huidige en toekomstige schulden van Hydrobru dan zal de waterprijs alleen maar stijgen”.

De zaak wordt ingeleid op 21 oktober 2016 voor de eerste kamer van de Nederlandstalige rechtbank van Koophandel van Brussel.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is