Niet langer twee maten en gewichten bij UiTinVlaanderen.be

Door Bart Nevens op 18 januari 2018, over deze onderwerpen: Cultuur, Kortenberg

De lezing van staatssecretaris Theo Francken in Kortenberg werd geweerd op de online activiteitenkalender UitInVlaanderenbe, terwijl gelijkaardige activiteiten van andere politieke partijen wel toegelaten worden. "Kan niet", zei Bart en vroeg minister van cultuur Gatz om uitleg. Die minister antwoordde Bart vandaag in het Vlaams Parlement dat hij de webbeheerder zal vragen er op toe te zien dat elke politieke partij gelijk behandeld wordt.

Op de website UiTinVlaanderen.be kan je terecht voor de cultuur- en vrijetijdsagenda voor Vlaanderen en Brussel. Naast concerten, quizzen of theatervoorstellingen kan je er ook activiteiten van politieke partijen terugvinden. "UitinVlaanderen.be is een uitstekend instrument om het cultuuraanbod in onze Vlaamse gemeenten dichter bij de bevolking te brengen. Als politici trachten ook wij, ongeacht van welke politieke strekking, politiek dichter bij de burger te brengen en vice versa", zegt Bart. "Begrijp me dus niet verkeerd: ik vind dat UitInVlaanderen zeker en vast mag berichten over politieke evenementen, maar de lat moet voor iedereen op gelijke hoogte moet liggen. En dat is niet het geval, getuige onze lezing met Theo Francken, die vorige maand geweerd werd."

Voor Bart gaat het in sé dus niet over activiteiten van N-VA die geweigerd werden: "Het gaat over het feit dat er vandaag met twee maten en gewichten gewerkt wordt door de websitebeheerder Publiq". Die hanteert een reglement waarbij politieke activiteiten ingedeeld worden in twee groepen. Evenementen waar het vrijetijdsgehalte de bovenhand heeft, zoals eetfestijnen of een quiz, mogen wel op de online-agenda verschijnen. Een evenement waar politieke meningen worden geuit via bijvoorbeeld een toespraak, ook op eetfestijnen of recepties, worden door beheerder Publiq van de website geweerd.

Een dunne, maar concrete en duidelijke lijn. Nochtans lijkt de beheerder zich niet steevast aan de eigen regelgeving te houden: activiteiten van sommige politieke partijen werden in het verleden geweerd conform het reglement, terwijl gelijkaardige activiteiten van andere politieke partijen wel toegelaten werden.

"Ik ben dan ook zeer verheugd dat de minister de webbeheerder zal aansporen tot een gelijke behandeling van elke politieke partij. Een goede zaak, want van de websitebeheerder mogen en moeten we meer transparantie verwachten. Indien een activiteit niet strookt met het regelement: ok, dan is er ook geen plaats voor. Maar pas die regel dan ook consequent toe. Zoiets kan het ruime politieke debat alleen maar ten goede komen en de kloof tussen burgers en politiek verkleinen", besluit Bart tevreden.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is