U bent hier
Quo vadis, Joke?
Voorbije week deed minister Schauvliege (CD&V) weer heel wat stof opwaaien. Zo was er de ‘betonstop’ en vooral de uitspraak “Een boom heeft altijd de functie gehad om gekapt te worden” deed de wenkbrauwen fronsen. Tijd voor bezinning, me dunkt.
Dat de “functie” van een boom niet is om gekapt te worden, hoeft geen betoog. Dat een minister van omgeving dit doodleuk verklaart is op zijn minst vreemd te noemen, want ze houdt gewoonweg geen steek. In tijden waarin er steeds meer groen verdwijnt is het een zorgwekkende uitspraak.
Deze uitspraak staat in contrast met de ‘betonstop’ die de minister wil invoeren. Dit wil zeggen dat elk nieuw bouwproject gecompenseerd zal moeten worden door elders evenveel ruimte aan de natuur te geven.
Losse flodders in de media volstaan niet
De minister liet in De Morgen heel wat ballontjes op over de toekomst van de Ruimtelijke Ordening in Vlaanderen. Want daar gaat het over: hoe moet het Vlaanderen van de toekomst er uit zien? Deze visie wordt uitgedragen door het nieuwe Beleidsplan Ruimte Vlaanderen. Herhaaldelijke parlementaire vragen van zowel mezelf als van collega’s Axel Ronse en Wilfried Vandaele naar een stand van zaken en een visie bleven onbeantwoord.
Waar het parlement geen antwoorden kreeg, kreeg de media die wel. In de vorm van wat collega Ronse terecht omschreef als “losse flodders”. Vage ideeën die voortborduren op het concreet werkstuk dat de vorige Vlaams minister bevoegd voor Ruimtelijke Ordening, Philippe Muyters, reeds afleverde. Muyters leverde het groenboek af, van Schauvliege verwachten we nu het witboek. De keuze voor een Rood-Boek, via een artikel in De Morgen dus, is niet wat Vlaanderen nodig heeft.
Het mag gerust ambitieuzer
Wil dit dan zeggen dat de N-VA het niet eens is met een ‘betonstop’? Allerminst. We moeten de open en groene ruimte beschermen en onze ruimtelijke ordening durven herdenken en hertekenen. Een ‘betonstop’ lijkt communicatief misschien voor de hand te liggen, het is wat kort door de bocht. Laat het duidelijk zijn: het mag voor de N-VA gerust wat ambitieuzer.
Wij kijken dan ook uit naar een plan dat niet alleen zegt dat we tot een betonstop moeten komen, maar vooral aangeeft hoe we tot zo’n betonstop zullen komen. Want het kan toch niet de bedoeling zijn om gewoonweg op 1 januari 2050 de stekker er uit te trekken?
Het lijkt dat de minister soms door het bos de bomen niet meer ziet. We moeten werk maken van een goede ruimtelijke ordening, waar natuur en mens hand in hand gaan. En ja, ook bomen horen daar bij.
Foto: geocoaching.com