U bent hier
Stort maakt plaats voor energie en natuur
Met de goedkeuring van het GRUP - Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan - voor het Closing the Circle-project op het Remostort in Houthalen, kiest Vlaanderen resoluut voor innovatie en groene energie. De minister garandeerde in het Vlaams Parlement dat de nabestemmingen vertaald zullen worden in de vergunningen. Een niet te onderschatten precedent.
Het verhaal achter dit GRUP is innovatief. Sinds 1970 werd er op deze stortplaats 60 miljoen ton afval gestort. Een groot deel van de grondstoffen die daaruit komen kunnen gevaloriseerd en hergebruikt worden. Uit de andere helft wil men door middel van plasmatechnologie energie winnen voor 200.000 gezinnen. Na een totale ontgraving van het stort zou hier een natuurgebied kunnen worden gerealiseerd.
Garanties voor natuur
Met een looptijd van 20 jaar gaat het hier om een project van tijdelijke aard. De Vlaamse overheid zal dan ook een tijdelijke milieu- en bouwvergunning afleveren. Indien zou blijken dat de investering die voor de sanering noodzakelijk is op termijn niet haalbaar lijkt, zou immers het gevaar ontstaan dat de verbrandingsinstallatie een definitief karakter krijgt.
De minister garandeerde tijdens het vragenuurtje in het Vlaams Parlement dat het tijdelijk karakter en de nabestemming natuur vertaald zullen worden in de milieuvergunning en de bouwvergunning.
Groot potentieel in Vlaanderen
Uit onderzoek blijkt dat 850 van de 1700 stortplaatsen in Vlaanderen mogelijk voor deze innovatieve techniek in aanmerking komen. Hoewel we nog een lange weg moeten afleggen, steun ik dit cradle-to-cradle project ten volle. We hergebruiken materiaal dat in het verleden als afval gepercipieerd werd. Hopelijk kan dit project als voorbeeld dienen voor heel Vlaanderen.
Bart zijn tussenkomst in de plenaire vergadering kan je hier bekijken: