U bent hier
Vrijwilligers ruimen zwerfvuil in 2 op 3 Vlaamse gemeenten
De laatste vijf jaar werden er in Vlaanderen meer dan 1000 zwerfvuilinzamelacties georganiseerd door vrijwilligers, dat blijkt uit een antwoord van minister van Leefmilieu Joke Schauvliege op vraag van Bart.
Het aantal vrijwilligers dat, al dan niet in het kader van een vereniging, zich inzet om het vele zwerfvuil waarmee Vlaanderen bezaaid is, op te ruimen, zit de laatste jaren alsmaar meer in de lift. “1000 verschillende acties in 200 verschillende gemeenten is op zich geweldig”, zegt Bart. “Maar het toont vooral aan dat zwerfvuil een ernstig probleem is, dat de Vlaming grondig beu is.”
De materiële ondersteuning die de Vlaamse overheid biedt in de vorm van fluohesjes, handschoenen en afvalgrijpers is een schot in de roos. Zo werden er de afgelopen 5 jaar meer dan 115.000 grijpstokken, 212.000 paar handschoenen en 105.000 fluohesjes uitgedeeld. Ongelooflijke cijfers. De Vlaming neemt dus effectief de handschoen op en gaat de zwerfvuiluitdaging aan.
Zwerfvuil opruimen van alle leeftijden
Opvallend is dat zowel jongeren als volwassenen de handen uit de mouwen steken in de strijd tegen zwerfvuil. “De verdeling is ongeveer 50-50”, zegt Bart. “Jeugdverenigingen zoals Chiro en Scouts, maar ook gezinnen met kinderen doen hun duit in het zakje.”
“Achterblijvende gemeenten moeten ondersteuning meer in de verf zetten”
Dat er reeds in 200 Vlaamse gemeenten vrijwilligers de handen uit de mouwen steken, moet de resterende 108 Vlaamse gemeentebesturen aanzetten om de mogelijkheden tot ondersteuning meer in de verf te zetten.
“Ik hoop van harte dat we binnen enkele jaren in elke Vlaamse gemeente een vrijwilligersinitiatief hebben om samen het zwerfvuil terug te dringen. Maar dé oplossing tegen zwerfvuil is natuurlijk het in de vuilbak werpen van afval, of nog beter: het niet produceren van afval.”