Zwerfvuil in water kostte sinds 2010 ruim 20 miljoen euro

Door Bart Nevens op 12 november 2015, over deze onderwerpen: Afvalbeleid, Leefmilieu, Natuur

In vijf jaar tijd hebben de Vlaamse waterwegenbeheerders meer dan 20 miljoen euro moeten spenderen aan de opruiming en verwerking van zwerf- en drijfvuil op en langs Vlaamse waterwegen, dat blijkt uit cijfers die Bart opvroeg bij minister Weyts.

Niet alleen langs straten en lanen of in parkjes is zwerfvuil terug te vinden, ook langs waterlopen met een jaagpad ligt heel wat zwerfvuil. Daarnaast verzeilt veel zwerfvuil via bijvoorbeeld de wind finaal in het water.

4 jaar tijd: 12.553 ton afval

In totaal werd er van 2010 tot en met 2014 meer dan 12.553 ton vuil opgeruimd. De kostprijs van opruiming, opslag en verwerking kostte vorig jaar alleen al 3,86 miljoen euro.

Ook een impact op ónze gezondheid

Het afval dat niet uit het water gevist kan worden, komt in de zee terecht. En dat is werkelijk rampzalig voor het leefmilieu. De plastics vergaan slechts heel traag en vergaan bovendien niet helemaal. Wat overblijft zijn kleine plastic bolletjes, die door vissen en vogels vaak aanzien worden als eten. Het gevolg laat zich raden: alle vissen en (zee)vogels eten wel eens wat plastic. En het zijn die vissen, die wij vergiftigen, die we later mogelijk op ons bord krijgen.

 

Foto: Chris Jordan

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is