U bent hier
Één watertarief voor heel Vlaanderen?
![](https://bartnevens.parlement.n-va.be/sites/parlement.n-va.be/files/styles/style_news_detail/public/generated/images/news-picture/water_mijnnva.jpg?itok=pyLL2KLx×tamp=1512987614)
Vlaams minister voor Leefmilieu Joke Schauvliege Minister lanceerde recent het idee van een flexibel watertarief in heel Vlaanderen. “Onmogelijk”, was de reactie van de waterproducenten. Ik vroeg de minister in de plenaire vergadering om uitleg.
De Vlaamse overheid is nog niet lang bevoegd om de watertarieven vast te leggen. Voordien kon dat niet, want het was een federale bevoegdheid. In het regeerakkoord werd reeds afgesproken dat het principe ‘de vervuiler betaalt’ ook doorgetrokken zal worden naar de waterfactuur. Dit impliceert dus ook dat de 15 kubieke meter gratis water afgeschaft zal worden.
Er komt daarentegen een vaste vergoeding in de plaats en de variabele vergoeding zal navenant dalen. De totale waterfactuur zal op die manier niet duurder worden. Daarnaast zullen er ook afdoende sociale correcties zijn zoals bijvoorbeeld voor grote gezinnen.
Regionale verschillen: van 22 tot 70 euro
De vaste vergoeding varieert regionaal van 22 euro tot 70 euro. Een groot verschil, louter gebaseerd op de woonplaats. De Vlaamse Regering wil hier dan ook meer uniformiteit in brengen, al zullen er kleine regionale verschillen mogelijk zijn. De reden hiertoe ligt in een uiteenlopende kostenstructuur.
De vervuiler betaalt
Iedereen financiert via de belastingen eigenlijk mee de waterzuivering in Vlaanderen. Waterverbruik zal in de toekomst meer worden doorgerekend, vanuit het principe dat de vervuiler betaalt. Een principe dat ikzelf, en bij uitbreiding de hele partij, hoog in het vaandel draag. De consument die meer verbruikt, zal bijgevolg ook meer bijdragen aan de sanering.
Het nieuwe tarief zal de zuinige watergebruikers dus belonen. Iets wat in een paar Vlaamse gemeenten in de Vlaamse Rand reeds het geval is. Daar betaalt men gradueel per kubieke meter méér naarmate men meer volume afneemt.
Naar een duidelijk én sociaal tarief
Met het flexibele tarief hoopt de Vlaamse Regering het waterverbruik nog meer terug te dringen én werkt ze aan een eenvoudigere factuur als stimulans om rationeler om te springen met water. Belangrijk is ook dat er corrigerende maatregelen vervat zullen zitten voor bijvoorbeeld grote gezinnen of mensen die het moeilijk hebben om de factuur te betalen.