Ons drinkwater is veilig

Door Bart Nevens op 30 oktober 2015, over deze onderwerpen: Leefmilieu

Uit een recente reportage van de VRT bleek dat de kwaliteit van ons drinkwater niet overal even goed was. Ik vroeg de minister om uitleg en kreeg geruststellende antwoorden.

De VMM (Vlaamse Milieu Maatschappij) onderzocht zelf ook stalen en kwam tot de conclusie dat er niets mis is met ons drinkwater. Hoe komt het dan dat de VRT tot een andere conclusie kwam? De verklaring is eenvoudig: De tests die de VRT uitvoerden waren niet correct uitgevoerd.

Stalen worden in regel steeds aan de kraan bij de klant afgenomen. Een Europese verplichting, die als consequentie heeft dat er niet steeds een uitspraak kan gedaan worden over de kwaliteit van het geleverde water. Het water kan namelijk vervuild raken tussen de plaats waar het water binnenkomt in de woning en de plaats waar het uit de kraan komt een effect op hebben.

Wat met micropolluenten en ziektekiemen?

Ondanks het feit dat ons drinkwater met verve de verschillende tests doorstaat, blijven er nog steeds ziektekiemen en micropolluenten achter. Ik vroeg de minister dan ook of we geen werk moeten maken voor een absolute normering voor die kleine hoeveelheid deeltjes, die mogelijk schadelijk kunnen zijn op lange termijn.

Snel werk maken van een normering is echter niet eenvoudig. Maar Vlaanderen staat niet stil. Allereerst wordt er een groot aantal paramters zeer intensief gemonitord. De VMM werkte een kader uit om de relevantie van micropolluenten in te schatten. Vanuit het voorzorgsprincipe wordt een grenswaarde voor drinkwater afgeleid die voldoende veiligheid inbouwt. Een dergelijke aanpak wordt internationaal ook gebruikt.

Intensief onderzoek

Zowel in Vlaanderen en als in de rest van Europa, wordt er intensief onderzoek gedaan naar de lange termijn invloed van de ziektekiemen en micropolluenten in ons drinkwater. Hoe dan ook is de fractie die mogelijk teruggevonden kan worden in ons drinkwater bijzonder laag.

De waarheid is dus veel genuanceerder dan wat de VRT reportage deed uitschijnen. We kunnen dus gerust een glaasje kraantjeswater blijven drinken. Schol!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is