Vergunning geweigerd? Dan ga je toch in beroep bij de provincie?!

Door Bart Nevens op 15 februari 2016, over deze onderwerpen: Kortenberg, Leefmilieu, Lokale overheid, Ruimtelijke ordening
Bart Nevens N-VA Vlaams Parlement

De Vlaamse provincies keuren 50 procent van de geweigerde bouwaanvragen die bij hen worden aangevochten, toch goed. Een duidelijke reden daarvoor is er niet, en vaak gaan de provinciebesturen ook in tegen het advies van hun eigen ambtenaar. Die praktijken maken het moeilijk voor de gemeenten om een consequent ruimtelijk beleid te voeren.

De voorbije jaren kregen de gemeenten steeds meer autonomie voor het afleveren van bouwvergunningen, waarbij de Vlaamse overheid zich teruggetrokken heeft tot adviserende instantie. Een goede evolutie, want gemeenten kennen de lokale situatie het best en zijn dan ook het best geplaatst om de impact van nieuwe ontwikkelingen op correcte manier in te schatten.”maar er zit een addertje onder het gras. De provincies profileren zich namelijk meer en meer als controle-orgaan in beroepsprocedures. In vele gevallen weerlegt de provincie de weloverwogen beslissingen van de gemeenten en wordt – vaak tegen het advies van de provinciale ambtenaar in – toch een vergunning afgeleverd. Dat blijkt uit de cijfers die Bart bij de minister van Omgeving opvroeg.

1 kans op 2!

De gemeenten zijn bevoegd voor het afleveren en weigeren van bouwvergunningen, maar de beslissing kan wel worden aangevochten bij de provincie. Bijna een derde van de geweigerde dossiers komt op tafel bij het provinciebestuur, dat in ongeveer 50 procent van de gevallen de weigering ongedaan maakt. Als we naar Kortenberg zelf gaan kijken dan zien we dat de slaagkans bij een beroep nóg hoger ligt: in maar liefst 7 van de 10 gevallen keurt de provincie wel goed wat de gemeente afkeurde.

Goede ruimtelijke ordening wordt ondermijnt

"Als gemeentebestuur wordt het op die manier heel moeilijk om een rechtlijnig beleid inzake ruimtelijke ordening uit te bouwen. Probeer maar eens het landelijk karakter van de gemeente te vrijwaren of in te gaan tegen een projectontwikkelaar. Sommige aanvragers geven ons de indruk dat het al op voorhand beslist is dat ze hun vergunning zullen krijgen."

In de toekomst verwacht Bart nog meer van die gevallen, want recent lanceerde de provincie Vlaams-Brabant immers een oproep in verschillende media om zeker in beroep te gaan indien je bouwvergunning geweigerd wordt.

Minder administratieve lasten

De huidige beroepsmogelijkheid bij de deputatie is in vele gevallen een tussenstap vooraleer men beroep aantekent bij de Raad voor Vergunningenbetwistingen (RVVB). Door het samenleggen van deze cijfers met cijfers uit de jaarverslagen van de RVVB blijkt namelijk dat 75 % van het aantal dossiers bij de RVVB handelen over een beroep tegen een vergunningsbeslissing van de deputaties.

Dit betekent dus dat het beroep bij de provincie vaak louter een extra tussenstap is vooraleer men in hoger beroep gaat. De huidige manier van werken ondermijnt bijgevolg niet alleen de lokale autonomie, maar zorgt bovendien voor een grotere administratieve last dan nodig.

Bart pleit voor daarom voor een andere aanpak, die meer rechtszekerheid moet bieden. "De meerwaarde van de provincies op dit domein is beperkt. Integendeel: zij maken het de gemeenten vaak moeilijk om een consequent ruimtelijk beleid te voeren." Daarnaast zal Bart de minister vragen om streekproeven te doen om op die manier de beslissingen van de provincies te controleren.

 

 

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is