U bent hier
Nevens wil hoorzitting met OVAM over nieuwe zwerfvuilcijfers
![](https://bartnevens.parlement.n-va.be/sites/parlement.n-va.be/files/styles/style_news_detail/public/generated/images/news-picture/zwerfvuil_mijnnva.jpg?itok=BH0m07y7×tamp=1513002371)
Volgens een studie van het Nederlandse studiebureau KplusV zou de kostprijs van zwerfvuil 103 miljoen euro bedragen, terwijl er steeds van een kostprijs van 61,5 miljoen euro werd uitgegaan. “Als deze cijfers correct zijn dan moeten we ons zwerfvuilbeleid dringend bijsturen”, zegt Vlaams Volksvertegenwoordiger Bart Nevens (N-VA), die een hoorzitting met afvalstoffenmaatschappij OVAM heeft aangevraagd in het Vlaams Parlement.
Het Nederlandse studiebureau KplusV berekende in opdracht van afvalstoffenmaatschappij OVAM de kost van zwerfvuil en sluikstorten. In 2015 was dat samen goed voor een duizelingwekkend bedrag van 187 miljoen euro ofwel 29 euro per Vlaming. “Zwerfvuil zelf was in 2015 goed voor maar liefst 103 miljoen euro”, zegt N-VA-afvalspecialist Bart Nevens. “En niet alleen het prijskaartje steeg met 40%, maar ook de hoeveelheid zwerfvuil die er in 2015 werd ingezameld ligt 40% hoger dan het jaar voordien. Een verontrustende trend, want de Vlaamse Overheid streeft tussen 2014 en 2022 een daling van de hoeveelheid zwerfvuil met 20 procent na.”
Hoorzitting
De Vlaamse overheid zet sinds vorig jaar meer dan ooit in op zwerfvuil en dit in samenwerking met Fost Plus en de bedrijfswereld. “En dat is nodig ook, want zwerfvuil is een probleem dat ons allemaal aangaat. Ik voel binnen de bedrijfswereld en de verpakkingssector heel wat goede wil om een gedegen antizwerfvuilbeleid te voeren. Die mensen zoeken actief mee naar oplossingen, hun plannen zijn geen luchtkastelen. Maar naar eigen zeggen ondervinden zij niet voldoende steun van de minister, in hun ambities via het nieuw gelanceerde project Mooimakers. Ook stellen zij het buiten schot blijven van de sigarettensector door het beleid in vraag. Hoewel ze klein zijn, maken de filters qua aantallen maar liefst de helft uit van alle zwerfvuil.”
De N-VA’er wil daarom graag een debat ten gronde. “De inspanningen in de strijd tegen zwerfvuil waren nog nooit zo groot. Nu blijkt helaas ook dat de berg zwerfvuil en sluikstort nog nooit zo groot was. Vandaar dat ik dan ook officieel een aanvraag deed om een hoorzitting met OVAM te organiseren in de commissie Leefmilieu van het Vlaams Parlement. We hebben nood aan duidelijkheid.”
Beleid bijsturen
Volgens Nevens werpen deze cijfers een ander licht op het zwerfvuilbeleid. “Als deze cijfers correct zijn dan moeten we concluderen dat het beleid haar doel mist. En dan moet je bijsturen. Dat kan onder meer via een statiegeldsysteem, maar daar lopen nog haalbaarheidsstudies rond. Wat mij betreft is het evident dat de resultaten van die studies heel wat sneller mogen komen. Ook de sigarettenindustrie mag stilaan ophouden zijn verantwoordelijkheid in dit debat te negeren, en producenten van verpakkingen voor out-of-home-consumption, vaak in stedelijke context in het zwerfvuil, moeten ook mee in het bad getrokken worden. Tegelijkertijd moeten we zorgen dat we de verpakkingsindustrie aan boord kunnen houden, want alleen samen kunnen we de strijd tegen zwerfvuil effectief winnen’, besluit Bart Nevens.