Zenne in Vlaanderen sterk vervuild door wanbeheer Brusselse rioleringen

Door Bart Nevens op 31 mei 2017, over deze onderwerpen: Brussel / Vlaamse Rand, Leefmilieu, Natuur, Water

Het Vlaams deel van de Zenne wordt sterk vervuild, omdat het Brussels Gewest één van haar grootste rioleringen slecht beheert. Om de twee dagen belandt afvalwater van één van de grootste rioleringen van het land ongezuiverd in de Zenne. Onderzoekers van de ULB noemen het 'catastrofaal voor de biodiversiteit'. Opvallend is dat minister Schauvliege dit geen groot probleem lijkt te vinden", zegt Bart Nevens.

Als het hard regent, raken de riolen overvol en kan er een overstort in werking treden. In één van ’s lands grootste rioleringen treedt zo'n overstort gemiddeld om de twee dagen in werking, waardoor er ongezuiverd afvalwater in de Zenne belandt. "In 2015 werd zo maar liefst 188 keer ongezuiverd afvalwater in de Zenne gestort en in 2016 gebeurde dat 189 keer”, legt Nevens uit.

Al 10 jaar niet gereinigd

Dat het overstort zo vaak in werking treedt, komt volgens Nevens omdat er in de hoofdcollector teveel bezinksel zit. Door de lage hellingsgraad van de riool blijft het vuil zich ophopen. Hoe langer dat blijft liggen, hoe moeilijker dat weg te krijgen is. “Met zijn 3,5 meter hoogte is het één van de grootste riolen in het land. Nochtans is die riolering al meer dan tien jaar niet meer gereinigd terwijl dat jaarlijks nodig is. Maar het Brussels Gewest doet dat dus niet. Dit is opnieuw een communautair dossier waarbij het milieu in Vlaanderen het slachtoffer is van de Brusselse politieke meerderheid", zegt Nevens.

Catastrofale impact op de biodiversiteit

Bart Nevens N-VA

En het milieu lijdt onder die nalatigheid. Onderzoekers van de ULB toonden de impact aan en noemen die ‘catastrofaal’. ‘De vissen sterven en de biodiversiteit daalt. Bovendien wordt de situatie met de jaren ernstiger', klinkt het. “Er moet dringend structureel ingegrepen worden. En dat kan op een eenvoudige manier: het uitkuisen van de riolering. Dit is geen rocket-science, maar gewoon je verantwoordelijkheid opnemen”.

Schauvliege ziet geen reden tot extra overleg

Nevens vroeg Vlaams minister van Leefmilieu Schauvliege gisteren in het Vlaams Parlement om een duidelijk signaal te geven aan de Brusselse regering. "Maar het antwoord van de minister was bedroevend. Aquafin en de Brusselse Brusselse Maatschappij voor Waterbeheer (BMWB) zitten jaarlijks samen over het beheer van de rioleringen en waterlopen. Volgens de minister is er dus geen nood aan extra overleg. Met andere woorden: we staan er bij en kijken er naar. Nochtans zijn de conclusies van de ULB-studie zeer duidelijk. Dat de minister dit zomaar laat passeren is een kaakslag voor het milieu."

 

Ring TV maakte een korte reportage over de vervuiling van de Zenne, die je hier kan bekijken.

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is