Bart pleit voor Europees voorzorgsprincipe op gebruik glyfosaat

Door Bart Nevens op 11 oktober 2017, over deze onderwerpen: Leefmilieu, Natuur, Water
Bart Nevens N-VA

Vorig jaar reeds verbood Vlaanderen het gebruik van onkruidverdelger Glyfosaat, waarvan Round Up de meest bekende merknaam is. De Europese markttoelating verstrijkt eind dit jaar: Bart pleit ervoor om het voorzorgsprincipe dat we in Vlaanderen hanteren ook Europees ingang te laten vinden.

Glyfosaat is een stof waarvan bewezen is dat een langdurige blootstelling, zelf al is het in minimale hoeveelheden, het risico op schadelijke gevolgen enorm doet toenemen. Het zit niet alleen in de bekende onkruidverdelger Round Up, maar het werd ook teruggevonden in bier, soja, brood en recent ook in ijs.  We hebben in het Vlaams Parlement al meermaals de discussie rond een markttoelating voor glyfosaat gehouden, en terecht. Vlaanderen besliste enkele maanden geleden, vertrekkend vanuit een goed afgewogen voorzorgsprincipe, om het gebruik ervan te verbieden.

Maar omwille van het bric-a-brac aan staatshervormingen, met versnipperde bevoegdheden tot gevolg, kan Vlaanderen het verbruik wel verbieden, maar niet de verkoop. Daar beslist de federale overheid over. Het zou bedroevend slechte fictie kunnen zijn, maar het is helaas de realiteit.

Op Europees niveau, gebeurt helaas niet zoveel. De Commissie is op zoek naar een meerderheid pro of contra, maar vindt die maar niet omdat enkele grote landbouwlanden dwars liggen.
België vertrouwde altijd op het gunstige advies van het Europese Voedselveiligheidsagentschap en het Europees Chemicaliënagentschap, maar sinds de stijgende onduidelijkheid én de onthullingen rond de invloed van Monsanto kreeg het hele verhaal een bijkomende wending.

Bart vroeg in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement dan ook aan minister Schauvliege om het standpunt vanuit het voorzorgsprincipe te blijven verdedigen op het Europese niveau, iets waar minister Schauvliege mee instemde. "Zonder is nog steeds gezonder. Vlaanderen en Europa moeten zich beroepen op objectieve, wetenschappelijke informatie, maar als we dan lezen dat dat wetenschappelijk onderzoek gestuurd wordt door de producent zelf, dan doet dat de wenkbrauwen fronsen. Hanteer het voorzorgsprincipe en let nauwlettend toe op de objectiviteit van de wetenschappelijke gegevens", was Bart duidelijk in het Vlaams Parlement.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is