(Grond)water naar de zee dragen

Door Bart Nevens op 5 maart 2015, over deze onderwerpen: Leefmilieu
Bart Nevens

Tijdens de plenaire vergadering werd er door de oppositie geopperd om te onderzoeken of het grondwater dat uit de Limburgse mijnen wordt weggepompt gebruikt kan worden als drinkwater. Op zich een goed voorstel, dat de sp.a dit na jaren van socialistisch bewind bij de Limburgse Reconversie Maatschappij (LRM) voorstelt als een nieuwe optie doet echter de wenkbrauwen fronsen.

Zoals bekend kampen sommige regio’s in Vlaanderen met tekorten aan grondwater, terwijl andere regio’s overschotten hebben. Uit de Limburgse mijnen wordt er al dertig jaar water weggepompt in de maas. Dat water moet weggepompt worden, want anders kunnen er grondverzakkingen en/of overstromingen plaatsvinden. Het gaat echter om kwaliteitsvol water, dat mogelijk in drinkwater kan worden omgezet. Jaarlijks gaat het om ongeveer 20 miljoen kubieke meter water.

Belangrijke nuance is echter dat niet al het water zomaar wordt weggepompt, integendeel reeds 50 procent van het drinkwater in Limburg komt nu al uit die mijnverzakkingslagen. Het water dat weggepompt wordt in het kanaal is echter van mindere kwaliteit en bovendien zijn de schommelingen in het waterpeil vaak groot.

Het idee an sich is natuurlijk zinvol, maar anderzijds pompt de LRM dat water al 30 jaar weg. De LRM, waar socialisten jarenlang deel uitmaakten van de raad van bestuur, betaalt hiervoor jaarlijks ongeveer 1 miljoen euro. Dat de oppositie nu dan ook met een beschuldigend vingertje naar de Vlaamse Regering wijst is dan ook misplaatst.

De oplossing van de waterschaarste in Vlaanderen is vanzelfsprekend een en/en verhaal. De oplossing ligt in een gebalanceerd evenwicht tussen vergunningen, heffingen, de verharding van Vlaanderen, sensibilisering en hergebruik. We mogen in Vlaanderen absoluut niet nalaten om in te zetten op het hergebruik van deze kostbare grondstof. Er wordt in Vlaanderen nog te veel water verspild. We moeten zorgzaam omspringen met deze belangrijke grondstof. Het engagement van de minister, om te onderzoeken of het water dat uit de voormalige mijnen gepompt moet worden een tweede leven als kan beschoren worden, verdient dan ook alle steun.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is